Friday, February 6, 2009

Deblocarea pietei imobiliare - posibila opera a guvernului Boc

Citesc astazi cu interes urmatorul articol pe Realitatea.net, care spune in esenta ca, pe langa alte masuri gandite mai mult sau mai putin cu capul de catre eroul Boc, taxele pe proprietatile imobiliare (cladiri si terenuri) vor creste anul acesta cu 24.3% fata de anul trecut.

Dupa cum spuneam intr-o postare din luna Mai 2008 pe ImoMarket, unul dintre motivele principale ale scaderii preturilor pe o piata imobiliara sau de crestere a volumului de tranzactii este costul fiscal al proprietatii, adica impozitul pe care proprietarul trebuie sa-l plateasca statului, pentru proprietatile imobiliare detinute.
Astfel, daca pana acum calitatea de proprietar imobiliar presupunea plata unor impozite, incepand cu 2009 aceste impozite se vor majora cu aproape 25%, ceea ce este un lucru relativ bun, avand in vedere nivelul scazut al fiscalitatii imobiliare din Romania.
Aceasta majorare a impozitelor ii va forta pe unii proprietari (aflati deja sub presiunea devalorizarilor generate de criza economica si financiara) sa vanda unele proprietati nerentabile, la pretul pietei, contribuind astfel la deblocarea pietei imobiliare.

Iata cum, din dorinta mai mult sau mai putin constienta de a drege busuiocul la nivel de deficit bugetar, prin marirea tacita a uneia sau alteia dintre taxe, Guvernul Bãsenel & Bocãnel va avea o contributie pozitiva la deblocarea pietei imobiliare prin fortarea unui numar mai mare de tranzactii.
.

No comments:

Post a Comment